Boos (2)
Op het opabankje

Oudemannengezeur, pensionadogedachtes en opa-ervaringen.

Boos (2)

18 oktober 2018

Misschien zijn oudere mensen, mannen vooral valt me op, vaker boos op de wereld omdat ze te weinig om handen hebben, zoals je vaak hoort. Uit verveling op een bankje zitten mopperen op alles en iedereen. Zou kunnen. Ik denk dat het meer te maken heeft met machteloosheid. Alle boosheid eigenlijk. En wie ouder wordt, krijgt daar hoe dan ook meer mee te maken.
'Meneer, ik ga niet eens met u in discussie', snauwde een pizzakoerier me eens toe toen ik hem vroeg op de weg te gaan rijden in plaats van op mijn stoep. 'U bent een oude man.'
Mensen die over je heen walsen, die kun je tegenhouden. Proberen in elk geval. Maar mensen die je niet eens zien staan, dat maakt alleen maar woedend.

Je ziet het ook aan de daden van boze mensen: een soort wanhopige poging de macht te herstellen. In een drukke badplaats zag ik eens een tot eenzame hoogten verzuurde oude man met zijn huissleutel een geparkeerde auto bekrassen die zijn wandelroute blokkeerde. Hij kon er makkelijk omheen lopen en had daar neem ik even aan alle tijd van de wereld voor. Maar in plaats daarvan plantte hij met een van woede trillende hand de punt van zijn sleutel in de glanzende lak en trok een diepe kras. Van voor tot achter, met een snerpend geluid van aangerand metaal en een venijnige blik in de ogen. Machtsvertoon uit onmacht. Net als De Woedende Man die bij ons door de stad loopt. Schreeuwen, schelden, tegen dingen aanschoppen.

Zoiets als bij kinderen, denk ik. Zelfde positie van machteloosheid, of in elk geval het gevoel daarvan want daar gaat het over. En dan? Keihard huilen, eten uitspugen, speelgoed door de kamer smijten. Alles van gewicht op de machtsbalans, leent zich voor de strijd.

Maar hun tijd van controle over het leven gaat komen, die van ouderen is geweest. En dus ligt het voor de hand bij hen de kunst af te kijken. De truc te leren die kinderen als geen ander beheersen: lief en leuk zijn. Jammer voor De Woedende Man, maar het is het enige dat werkt.


Voor aankondigingen van nieuwe opastukkies, volg mijn Facebookpagina.