Verkleden
Op het opabankje

Oudemannengezeur, pensionadogedachtes en opa-ervaringen.

Verkleden

20 januari 2019

Kleinzoon Liam (5) en kleindochter Elin (3) hebben in hun speelkamer een kast met verkleedkleren herontdekt. Bekend maar toch weer helemaal een verrassing, halen ze een glimmende jurk met ingebouwd aanhangsel van roze tule, een tyrannosaurus rex in stretchuitvoering en een bruine beer met een ietsjes uitgetornde kopaanzet te voorschijn. Maar waar zij zijn doorgegroeid, is met de kijk-mij-eens-kleren eerder het tegenovergestelde gebeurd. Alleen een superheldenpak mét cape en een bloemetjesjurk die een prinses niet zou misstaan krijgen ze met enig doorzettingsvermogen nog aan.

Wat de twee natuurlijk wel opeens in een heel verschillend heelal plaatst. Vooral Elin moet daar met een diepe frons tussen haar wenkbrauwen over peinzen en besluit dan dat ze eigenlijk óók een superheld wil zijn. Liam is in een grootmoedige bui en overhandigt haar niet alleen het oranje zwaailicht dat hij net op zijn eigen hoofd had gebonden maar duwt ook een pluchen lieveheersbeestje in een rugzakje en hangt dat om haar schouders.
'Dat is je kracht', legt hij uit. 'Daarmee kan je vuur maken', onthult hij de verdere geheimen van het superheldendom. 'En ijs! Swoesj!'

Met zijn armen bezwerend in de lucht demonstreert hij hoe je als te hulp geroepen redder de boeven onschadelijk maakt.
'Kun je niet gewoon met chocomel gooien?' informeert zijn zusje naar wat meer alledaagse alternatieven.
'Nee, dat kan niet', verklaart Liam heel beslist en maakt zijn onderricht ter plekke aanschouwelijk door te gillen dat de boeven er aan komen.

Met woeste blik, opgeheven armen en een brul waar de te krap geworden dino jaloers op zou zijn, toont hij zijn kleine zusje in haar prinsessenjurk de harde werkelijkheid van het bestaan als bestrijder van kwaad en onrecht. Elin kijkt hem met schrik in de ogen aan en neemt dan een moedig besluit.
'Ik blijf liever prinses', zegt ze.
'Roep me dan maar als je in nood bent', neemt Liam direct de verantwoordelijkheid die het dragen van de heldencape nu eenmaal met zich meebrengt. 'Dan kom ik je wel redden.'


Voor aankondigingen van nieuwe opastukkies, volg mijn Facebookpagina.