Jarig
Op het opabankje

Oudemannengezeur, pensionadogedachtes en opa-ervaringen.

Jarig

15 maart 2018

Ik ben jarig en min of meer volgens traditie stuurt mijn dochter me 's morgens via Whatsapp een filmpje waarop kleinzoon Liam (4) en zijn zusje Elin (2) onder regie van hun moeder me zingend feliciteren. Tenminste, Elin kijkt met stralende ogen recht in de camera en zingt met opgewonden ademhuppeltjes ertussendoor dat ik nog lang zal leven in de gloria. Liam hangt met zijn nu al soms echt zo slungelig lange lijf op de achtergrond half op en half naast een eetkamerstoel. Meezingen doet hij niet, daarvoor lijkt er ergens buiten in de verte iets veel te boeiends aan de hand. Pas wanneer zijn zusje een sprongetje maakt en met twee armpjes in de lucht hieperdepiep roept, komt hij grijnzend in beeld om het lievemeisjestafereel op te luisteren met een luid geschreeuwd hoera!

Ook wanneer ik de volgende ochtend bij ze ben en nogmaals real live de felicitaties in ontvangst neem, vindt Liam het spelletje waar hij op zijn telefoon mee bezig is vele malen belangrijker dan al die aandacht voor zo'n jarige opa. Denk ik en wat mij betreft terecht.

Een uurtje later loop ik met hem en Elin in de supermarkt om melk en kaas te halen. Liam wijst ons trots de weg tussen de schappen van de Plus Markt die ze volgens mij elke nacht stiekem anders neerzetten. Voor hem geen probleem, al loopt hij op een gegeven moment wel mompelend en zoekend voor ons uit. 'Hmmmm', hoor ik hem, terwijl hij een volgend pad inkijkt. 'Ik zoek nog iets...' Om uiteindelijk stil te houden bij de afdeling tijdschriften, kruiswoordpuzzels en kleurboekjes. Ik denk dat het hem om dat laatste gaat en vraag of hij er eentje wil. Bij wijze van antwoord blijft hij peinzend rondkijken en wijst dan uiteindelijk op een Donald Duck die wat moedeloos in het stalen Plus-rek leunt.
'Is dat een stripboek?', vraagt hij aan mij, met een klank vol bewondering bij dat laatste woord.
'Ja, zoiets...', aarzel ik en vraag dan of hij hem graag wil.

Dat wil hij, dus lopen we even later met een Donald Duck voor hem en een paaskaart met lichtblauwe en zachtroze konijntjes voor zijn zusje als hun jachttrofeeën uit de grotemensenwereld weer terug naar huis. Denk ik, maar nog steeds kijk ik ergens overheen. Want we zijn de voordeur van zijn huis nog niet in, of Liam stuift naar binnen, vindt ergens waar zijn gedachten blijkbaar al lang waren een opzij gelegd cadeaupapiertje, wikkelt zo goed en zo kwaad als hem dat lukt zijn Donald Duck erin en brengt hem naar de gang waar ik voorovergebogen de schoenen van zijn zusje sta uit te wurmen. Zijn pakketje legt hij zonder verdere toelichting naast mijn voeten. Pas als hij de kamer weer inloopt, roept hij zijn bedoeling naar me.
'Omdat je jarig bent!'


Voor aankondigingen van nieuwe opastukkies, volg mijn Facebookpagina.